Duurzaamheid
Duurzaamheid in Valkenswaard
Samen aan de slag met een toekomstbestendige gemeente
In de Toekomstvisie van Valkenswaard is de keuze gemaakt om in te zetten op jongeren en jonge gezinnen. Daarom willen we ervoor zorgen dat Valkenswaard ook na 2030 een aantrekkelijk woon- en leefklimaat blijft houden voor jongeren en jonge gezinnen. Onze duurzaamheidsvisie dient er mede voor om dit te bereiken én om klimaatdoelstellingen te behalen.
In duurzaamheidsvisie zijn de wensen en ambities opgenomen over wat we in Valkenswaard willen bereiken op het gebied van duurzaamheid. We vinden het belangrijk dat de ontwikkelingen op lange termijn het gewenste effect hebben, maar tegelijk dat onze inwoners en ondernemers baat hebben bij de maatregelen die er uit voortvloeien. Dit kan financieel zijn, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van comfort of gericht op toekomstige generaties. De vervolgstap is het maken van uitvoeringsplannen, zodat de wensen en ambities uit de visie ook werkelijkheid kunnen worden.
Op deze pagina vindt u meer informatie over duurzaamheid en over de projecten en ontwikkelingen die daarbij horen. Ook plaatsen we hier handige tools en tips, zoals bijvoorbeeld subsidieregelingen.
Regionale Energiestrategie
Lees hier alle informatie over de Regionale Energiestrategie (RES).
Transitie Visie Warmte
Hoe zorgen we ervoor dat we in Valkenswaard in 2030 geen aardgas meer gebruiken? Dat leggen we vast in een visie.
De Groene Zone
Zonnepanelen via de gemeente zonder eigen investering? Dat kan via De Groene Zone. Daar word je volledig ontzorgd en begin je meteen met besparen. Lees meer op de website of kom naar een informatieavond.
Bodemenergie
Met een bodemenergiesysteem kunt u op een duurzame manier uw gebouw of woning verwarmen of koelen.
Wateroverlast
Hevige regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Lees hier wat de gemeente eraan doet.
Doezaam Valkenswaard
Samen duurzaam doen met het Doezaam-spel.
Elektrische voertuigen en laadpalen
Waar staan in Valkenswaard laadpalen voor uw elektrische auto? Hoe werkt het opladen aan een openbaar oplaadpunt?
Klimaatbestendige leefomgeving
Hoe maak ik mijn omgeving klimaatbestendig?
Grootschalige opwek
Lees hier alle informatie over grootschalige opwek.
Subsidie afkoppelen regenwater
Alleen samen kunnen we onze omgeving beter bestand maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien en langdurige droge en hete periodes.
Brabantbrede aanpak PFAS
De drie Brabantse omgevingsdiensten hebben de 'Handreiking toepassing PFAS houdende grond en baggerspecie Noord-Brabant' aan de gemeenten in Brabant aangeboden. Hierin wordt geadviseerd over een tijdelijke, lokale PFAS-norm.
Energiecollectief Schaapsloop
Coöperatie Energiecollectief Schaapsloop heeft de ambitie om in 2040 een energieneutraal industriegebied Schaapsloop te creëren.