Duidelijkheid over Geldmaat (pinautomaat) op de Markt

Dit item is gearchiveerd op 01-08-2021.
Bekijk de afbeelding op groter formaat

10 juni 2021 - Vanwege de vele reacties en vragen, een bericht over de pinautomaat op de Markt ter verduidelijking.

De laatste jaren is steeds minder betaald met contant geld: het gebruik van geldautomaten is afgenomen. Uit onderzoek is gebleken dat jong en oud in alle lagen van de bevolking wel nog steeds contant geld willen gebruiken.

De ‘grote banken’ ABN AMRO, ING en Rabobank hebben daarom ‘Geldmaat’ laten oprichten om contant geld voor iedereen beschikbaar te houden. Dat is dus géén geldautomaat meer van één bank, maar een uniforme ‘gele’ geldautomaat ontstaan uit de samenwerking tussen de drie grote banken. De organisatie ‘Geldmaat’ heeft de pinautomaten van de drie banken overgenomen om ervoor te zorgen dat er door heel Nederland genoeg geldautomaten zijn. Alle ‘Geldmaten’ zien hetzelfde uit door de gele rand en werken op dezelfde manier.

Hoe zit het met de andere pinautomaten die er nog zijn?

De pinautomaat in het huidige gebouw van de Rabobank zal vanaf oktober vervallen. Uit service voor klanten is deze er nu nog. De pinkiosk van de ABN AMRO zal ook verwijderd worden (nog onbekend wanneer). Inwoners kunnen terecht bij de Primera op de Eindhovenseweg 27. Daar staat ook een Geldmaat en is een servicepunt van ING ingericht. Onlangs is deze nieuwe Primera geopend.

Waarom deze plek?

De locatie van de Geldmaat (het blok op de Markt) is na zorgvuldig overleg gekozen met diverse partijen. Echter heeft iedereen daar natuurlijk een mening over en kunnen we het nooit goed doen voor eenieder. Belangrijke voorwaarden waren dat ‘het blok’ bestand zou zijn tegen eventuele plofkraken én dat de Geldmaat op een open plek staat waar inwoners veilig kunnen pinnen en ondernemers veilig hun geld kunnen storten. Uiteindelijk is gekozen voor het centrum. Om het blok mooi te laten inpassen, is het voorzien van prachtige Valkenswaardse natuurfoto’s. Als alles volgens planning verloopt zoals eerder verteld, kunnen inwoners sinds vrijdagavond 11 juni gebruik maken van de Geldmaat. Ook ondernemers kunnen hier later terecht om geld te storten.