Eikenprocessierups: pas op voor brandharen!

Dit item is gearchiveerd op 09-08-2021.
Bekijk de afbeelding op groter formaat

5 juli 2021 - Gaat u graag fietsen of wandelen? Houd er dan rekening mee dat in deze periode de eikenprocessierupsen hun brandharen krijgen.

Brandharen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk en irritatie van huid, ogen en slijmvliezen.

Let op: de brandhaartjes kunnen ook door de wind meegevoerd worden en zo op uw huid terechtkomen. Houd dus ruim afstand van eikenbomen met rupsennesten. Houd er ook rekening mee dat de haartjes door kleding heen gaan.

Tips bij klachten

  • Wrijf of krab niet.
  • Spoel de huid of ogen goed met lauw water.
  • U kunt proberen met brede plakband de brandhaartjes van de huid te verwijderen. Plak de plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband kleven en komen zo los van de huid. De brandharen zijn overigens niet met het blote oog zichtbaar.
  • Was zo nodig uw kleren op 60° C.
  • Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een crème met bijvoorbeeld menthol of aloë vera kan verlichting geven.
  • Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.
  • Soms kan contact met brandharen leiden tot een ernstige allergische reactie. Wordt u benauwd of worden uw lippen, tong of oogleden dik? Bel dan direct 112.
  • Met gezondheidsvragen kunt u ook terecht bij de GGD Gezondheid, Milieu & Veiligheid Brabant, telefoonnummer 0900-3686868 (lokaal tarief) of lees de informatie over eikenprocessierupsen en gezondheid.

Hinderlijk nest gezien? Meld het!

De processierupsen komen in groepen samen en vormen zo grote nesten in de boom. De nesten hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van takken van eiken. Ziet u een rupsennest op een plek waar hinder kan ontstaan, bijvoorbeeld langs een fiets- of wandelroute of dicht bij woningen of sportvelden? Meld het via het digitale meldingsformulier van de gemeente of bel (040) 2083444. Dat kan 24 uur per dag. De gemeente laat het nest dan wegzuigen. Nesten die weinig tot geen hinder veroorzaken, hoeft u niet te melden.

Lang leve de koolmees

De mens heeft een opmerkelijke bondgenoot in de strijd tegen de processierups: de koolmees. Het kleine vogeltje eet jeukrupsen bij de vleet. Om de mezenpopulatie te bevorderen hangt de gemeente in de openbare ruimte nestkastjes voor koolmezen op. Ook u kunt meehelpen door een mezenkastje op te hangen in uw tuin. Als inwoner van Valkenswaard kunt u een gratis exemplaar aanvragen via rups@valkenswaard.nl. Het ophangen van vogelhuisjes heeft effect. Uit een telling die de gemeente begin dit jaar heeft gedaan, blijkt dat de mezenpopulatie flink groeit. Van de 140 mezenkastjes die de gemeente in de openbare ruimte heeft opgehangen, waren er afgelopen jaar maar liefst 75 bezet. Een geweldig resultaat dat zeker zal helpen de processierups terug te dringen.

Kleurrijke bermen

De gemeente hangt niet alleen mezenkastjes op. We pakken de rupsenplaag ook aan door eikenbomen preventief te besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel. Daar behalen we ook goede resultaten mee. Daarnaast planten we specifiek groen dat andere natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen en zweefvliegen, aantrekt. Dat heeft nog een bijkomend voordeel, iets wat u vast al is opgevallen: de speciale bloemen- en bollenmengsels veranderen de Valkenswaardse bermen en plantsoenen in een kleurrijke bloemenzee.

Alle informatie op webpagina

Op de gemeentelijke website staat een speciale pagina over de eikenprocessierups. Daar vindt u onder meer achtergrondinformatie over de rups, de bestrijding en tips wat u kunt doen als u toch in aanraking komt met de brandharen.