Kinderwijkraad Het Gegraaf goed van start

Dit item is gearchiveerd op 26-07-2021.
Bekijk de afbeelding op groter formaat

5 juli 2021 - Sem, Naomi, Jill, Hana, Kaylee, Jim en Adem zitten er weer klaar voor.

De leden van de kersverse Kinderwijkraad van Het Gegraaf komen ongeveer één keer per maand bij elkaar om te bedenken wat er allemaal moet gebeuren in hun wijk. Ze draaien er de hand niet voor om. Sinds begin dit jaar zijn zij de jonge oren en ogen van Het Gegraaf. Wat kan er beter, leuker, mooier? Wat moet er georganiseerd worden voor kinderen en jongeren in de wijk? Kortom: Hoe maken we van Het Gegraaf een nog leukere plek om te wonen?

Het idee voor een Kinderwijkraad komt uit de koker van Wijkcommissie Het Gegraaf en wijkondersteuner Ine Schutjes. De wijkcommissie had behoefte aan input van jonge wijkbewoners. Niet via hun ouders, maar via de kinderen zelf. Wat kan er verbeterd worden aan de wijk en waar lopen kinderen tegenaan in de wijk? Hiermee krijgt de Kinderwijkraad stiekem een mooie taak. Enerzijds mogen zij gave activiteiten organiseren voor zichzelf en alle andere kinderen in de wijk. Anderzijds wil Ine hiermee kinderen de kans geven om dingen die ze willen veranderen of verbeteren, aan de kaak te stellen. Kinderen kijken immers op een heel andere manier naar de wijk dan volwassenen.

Dat dingen veranderen of verbeteren niet altijd snel en eenvoudig te realiseren is, hebben de kinderen aan den lijve ondervonden. In het voorjaar hebben ze alle speeltuintjes in de wijk getest, vooral op veiligheid en opgeruimd. “Er viel een speeltoestel bijna in elkaar. Dat kan dus echt niet.” vertelt Naomi. Ondertussen snapt Jim goed dat het ook een kwestie van geld is. Hij houdt bij alles goed in de gaten of er wel budget voor is. Voor Hana is het vooral belangrijk om ervaring op te doen in dit soort projecten in de wijk. Ze wil namelijk kinderburgemeester worden.

Wat kun je voor elkaar krijgen in je wijk en wat moet je daarvoor doen? Wat komt er allemaal bij kijken? Het is immers niet zo dat je als bewoner van de wijk gewoon dingen kan bedenken en dan wordt het wel geregeld. Je moet zelf aan de slag, maar dan kun je ook veel bereiken. Kinderwijkraad Het Gegraaf is goed van start: eind september organiseren ze een buitenspeeldag bij buurthuis De Hijskraan met allemaal gave spelletjes. Houd deze kinderen dus in de gaten, want we gaan nog meer van ze horen!