Wat heeft 5 jaar VN-Verdrag Handicap betekend voor Valkenswaard?

Dit item is gearchiveerd op 23-08-2021.
Bekijk de afbeelding op groter formaat

19 juli 2021 - In juni was het 5 jaar geleden dat de Nederlandse overheid het VN-Verdrag Handicap ratificeerde.

Het verdrag heeft als doel om de samenleving toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht iemands beperking. In Valkenswaard werken de Projectgroep Agenda22 en de gemeente samen aan een toegankelijke samenleving voor iedereen. Wat is er de afgelopen jaren gedaan?

Iedereen moet mee kunnen doen

In Valkenswaard zijn er gelukkig al een hele lange tijd (belangen)organisaties actief die zich inzetten voor een inclusieve samenleving, een samenleving die voor iedereen toegankelijk is. Toch zorgde het VN-Verdrag Handicap ervoor dat er nog meer aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Op verzoek van de gemeente, zijn het Platform Gehandicapten, SeniorenBelang en KansPlus in 2016 de projectgroep Agenda22 gestart. In 2018 werd de Kadernota ‘Toegankelijk Valkenswaard’ vastgesteld waarin het vergroten van de bewustwording centraal staat. Bewustwording van het belang dat iedereen mee moet kunnen doen.

Burgemeester ambassadeur, groene stickers en een aangepast toilet

Het vergroten van de bewustwording is op verschillende manieren gedaan. Zo worden organisaties die goed scoren op het gebied van de toegankelijkheid jaarlijks in het zonnetje gezet. De ambassadeur van een toegankelijk Valkenswaard, burgemeester Anton Ederveen, overhandigde de inmiddels bekende ‘groene sticker’ aan Onsz, ’t Boothuys. D’n Teut, AVV, SV Valkenswaard en aan Zwemclub de Dolfijnen van KansPlus. Verder onderzocht gemeente Valkenswaard haar eigen accommodaties om de toegankelijkheid van deze publieke ruimtes te verbeteren. Ook is er, ondanks dat er nog geen invalidentoilet is in het centrum, in samenwerking met Verhagen Witgoed een aangepast toilet geplaatst. Tot slot zijn er acties ondernomen in de wijken, op het onderwijs en acties gericht op het verbeteren van digitale toegankelijkheid.

Valkenswaard, oog voor iedereen!

Om iedereen mee te kunnen laten doen is de digitale sociale kaart van belang. Het is belangrijk dat inwoners weten waar ze terecht kunnen voor zorg, vrije tijd en andere welzijnsactiviteiten. Deze informatie is te vinden op www.valkenswaardoogvooriedereen.nl.

Helpt u mee?

De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet, maar we zijn er nog lang niet. Als inwoner van Valkenswaard komt u zelf ook op veel plaatsen, denk aan scholen, sport, welzijns- en cultuurinstellingen, horeca, winkels of het gemeentehuis. Ervaart u daar zaken die te maken hebben met (on)toegankelijkheid in brede zin (denk aan zien, horen, tasten en verplaatsen)? Meld ons dan wat u tegenkomt. Heeft u een idee hoe het beter kan? Geef ook dat aan ons door via het formulier www.valkenswaard.nl/agenda22 of telefonisch via (040) 2083444. Zo helpt u mee om Agenda 22 in Valkenswaard te realiseren.