Houd je huis koel in de zomer én bespaar energie

Praktische tips en ideeën waarmee je aan de slag kunt om je woning comfortabeler én energiezuiniger te maken.

Op 1 juli organiseerden we het webinar ‘Houd je huis koel in de zomer én bespaar energie’. Daar gaven we praktische tips en ideeën waarmee je aan de slag kunt om je woning comfortabeler én energiezuiniger te maken.

We bespraken onder andere:

  • Hoe je oververhitting voorkomt met simpele maatregelen
  • Wat je buiten én binnen kunt doen om je huis koel te houden
  • Het belang van isolatie, ventilatie en gedrag
  • Wanneer een airco (wel of juist niet) zinvol is

Webinar terugkijken?

Benieuwd naar de tips uit het webinar? Je kunt het hier terugkijken:

Handige tips en informatie

Nieuwsgierig naar hoeveel jij nu uitstoot en hoe dat precies komt? 

Bekijk welke stappen je kunt zetten en ontdek lokale initiatieven: 

Gemeente Heeze-Leende

Gemeente Valkenswaard

Gemeente Cranendonck

Meestgestelde vragen (met antwoorden)

Tijdens het webinar kwamen veel vragen binnen. De energiecoaches hebben ze inmiddels beantwoord. De belangrijkste vragen (en antwoorden!) vind je hier overzichtelijk op een rij.

Isoleren

Ik woon in een nieuwbouwwoning van slechts 2 jaar oud met een warmtepomp die ook nog wat zou moeten koelen. Woning is optimaal geïsoleerd en aan de zonzijde voorzien van screens. Woning heeft een plat dak. Op dit moment is het in huis 26,5 graden en op de bovenverdieping 30 graden. De warmte is ook niet meer uit huis te krijgen. Is dat normaal gedrag van een optimaal geïsoleerde woning? 

Het lijkt erop dat de koelfunctie van uw warmtepomp niet aanstaat. U kunt dit controleren op het scherm van de bediening. Een andere manier om dit te controleren is bij de vloerverwarming. Voel of meet de temperatuur van het water dat binnenkomt.
Deze temperatuur moet tussen de 15 en 20 graden zijn. Is de temperatuur hoger? Dan werkt de koelfunctie misschien niet goed. Neem in dat geval contact op met uw installateur.

Heeft u een WTW (WarmteTerugWinning) bypass? Dan is het slim om deze te gebruiken in de nacht en vroege ochtend. De bypass zorgt ervoor dat de koele buitenlucht niet wordt opgewarmd. Zo blijft uw huis koeler. Met de WTW gebruikt u dus de frisse buitenlucht om uw woning extra te koelen.

Opmerking

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer buiten. Maar na een tijdje kan de warmte toch naar binnen komen, ook via het dak en de muren. In een goed geïsoleerd huis blijft die warmte dan ook langer binnen. Dat is normaal. Een WTW-systeem helpt om je huis koel te houden, ook als het buiten warm is. Het zorgt ervoor dat frisse lucht binnenkomt, zonder dat de warme lucht blijft hangen. Zo blijft de temperatuur in huis prettiger en stabieler.

In ons huis is de vloer van de zolder geïsoleerd. Moeten we dan ook het schuine dak nog isoleren? 

Dat hangt af van de huidige isolatiewaarde van de zoldervloer en van de bouwkundige situatie. In het Bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen wordt als richtlijn een minimale isolatiewaarde van Rd 6 aangehouden voor het dak. Dit betekent een behoorlijk dikke laag isolatie.

Om goed te kunnen beoordelen of het in uw situatie zinvol is om ook het schuine dak te isoleren, raden we aan om een energiecoach in te schakelen. Die kan de huidige situatie bekijken en samen met u bepalen of aanvullende isolatiemaatregelen effectief en rendabel zijn. 

Airco/Warmtepomp

Is een airco sowieso niet ongewenst met oog op klimaatbeheersing? 

Een airco is niet de eerste stap om uw huis koel te houden.Dat hebben we ook geleerd in de presentatie.Maar als u zonnepanelen hebt, kunt u de airco toch slim gebruiken. In de zomer wekken zonnepanelen tenslotte vaak meer stroom op dan voor eigen gebruik nodig is. Het overschot aan stroom kan dan gebruikt worden om de airco te laten draaien. Zo gebruikt u alleen eigen stroom, en dat is beter voor het milieu.'s Nachts en in de vroege ochtend kunnen ramen en deuren opengezet worden om koele lucht binnen te laten. Als de zon opkomt en de zonnepanelen weer stroom maken, kan de airco weer aangezet worden. Doe dan wel de ramen en deuren dicht, zodat de koelte binnen blijft.

Op deze manier heeft de airco geen nadelig effect op het klimaat.

Persoonlijke situaties

Wat zijn de mogelijkheden om subsidie te krijgen in dit verhaal? Want voor minima is dit een erg moeilijk.

Er zijn zeker mogelijkheden. Denk aan de landelijke ISDE-subsidie en de gemeentelijke isolatiesubsidie. Daarnaast bestaan er speciale leningen voor verduurzaming met een lage rente of zelfs 0%.

Een energiecoach kan u helpen. Samen bekijkt u welke maatregelen zinvol zijn voor uw woning. Vaak blijkt dat investeringen zich terugverdienen via een lagere energierekening. Met het bespaarde bedrag kunt u eventueel de lening aflossen. Zo blijft de investering betaalbaar, terwijl u geniet van meer wooncomfort en een beter energielabel.

Kortom: het is zeker de moeite waard om dit te laten onderzoeken.

Te bekijken of downloaden